Glasvezel jeukt als nooit tevoren
2 minuten leestijd (393 woorden)

Hoe ziet de glasvezelaansluiting er uit?

​Op plaatsen waar glasvezelabonnementen worden aangeboden (ook wel "Fiber to the Home" of kortweg "FttH" genoemd) liggen er onder de straat een flink aantal mantelbuizen. Deze zijn geplaatst bij het bouwen van een nieuwbouwwijk of zijn later gelegd door de straat open te breken. Deze mantelbuizen verbinden de huizen aan de straat met een verzamelpunt ergens in de buurt. Dit verzamelpunt (ook wel "Point of Presence" of kortweg "PoP" genoemd) is vaak een klein onopvallend gebouwtje in de wijk. Door deze mantelbuizen wordt een glasvezel aangelegd. Glasvezels zijn heel erg dun, zo dun als een haar. Daaromheen zit een stevig maar flexibel omhulsel. Dit omhulsel maakt de glasvezels (iets) minder kwetsbaar. Deze glasvezelkabel wordt door de mantelbuizen onder de straat naar je huis aangelegd. Dit kan soms wel over een afstand honderden of duizenden meters gebeuren. Dit doet men met lucht: de glasvezelkabel wordt met hoge druk door de buis geblazen. Als je geluk hebt, neemt de glasvezel elke bocht en komt er zonder breuken aan de andere kant weer uit. Beide kanten worden dan afgemonteerd en voorzien van een stevige "plug". Op deze (geleende) foto is te zien hoe het er bijvoorbeeld uit kan zien aan de binnenkant van een PoP. Elke gele kabel is een individuele glasvezelkabel voor 1 huis of aansluiting.

De andere kant van deze kabel is verbonden met een NTU (ook wel Network Termination Unit). Bij KPN is dit een klein kastje (vaak in de meterkast) wat op het lichtnet wordt aangesloten. Daar wordt de glasvezelkabel, met plug, in gestoken en vervolgens stevig vastgeklikt op de grondplaat FTU (Fiber Termination Unit). Het doel van beide kastjes is het omzetten van het lichtsignaal van de glasvezelkabel naar stroompjes op een ethernetpoort en daarmee het leveren van een normale ethernetaansluiting (voor de bekende UTP kabels met een RJ45 aansluiting). Als eindgebruiker zie je je glasvezelkabeltje niet meer terug: die zit vanwege zijn kwetsbaarheid veilig opgeborgen. Je hebt als eindgebruiker alleen nog de ethernetaansluiting tot je beschikking, het is niet de bedoeling zelf met de glasvezel in de weer te gaan.

Een NTU/FTU is geen uitvinding van KPN, ze worden door diverse fabrikanten gemaakt voor wereldwijd gebruik. De versie die KPN plaatst verschilt in de loop van de tijd en soms zelfs per woonplaats. Een leverancier die KPN tot 2012 heeft gebruikt is Genexis, met hun FiberXport serie. Vanaf 2012 is ook het model geplaatst zoals hierboven op de foto te zien is, zonder zichtbaar merk.

0
Glasvezel via het riool
Achter de schermen druk bezig

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al geregistreerd? Hier aanmelden
Gast
vrijdag 19 april 2019
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Beveiliging

Volg ons:

Adverteren?

uwadvertentiehier glashart purmerend

Meest gelezen:

16 januari 2017
2593 Hits
03 januari 2017
1216 Hits
26 september 2017
1015 Hits
advertentie
advertentie
 
 

Over ons

GlashartPurmerend is een particulier initiatief van een inwoner van Purmerend-de Gors, Peter Spiegelenburg.
Doel is het inventariseren van het aantal geïnteresseerden zodat kan worden bekeken of het zin heeft te investeren in een glasvezelnetwerk.
© 2019 Glashart Purmerend. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door PeterSwebsites