Glasvezel jeukt als nooit tevoren
1 minuut leestijd (256 woorden)

Glasvezel afgeremd

Eurofiber: paarse krokodil kost miljoenen

Zowel Brussel als Den Haag wil dat heel Nederland in 2025 over is op glasvezel-internet. Een wirwar aan gemeentelijke en provinciale regeltjes gooit echter roet in het eten.

Algemeen directeur Jeanine van der Vlist van Eurofiber Nederland wijst op de verschillen tussen gemeentelijke instemmingsprocedures om nieuwe kabels in de grond te mogen leggen. Zo is Amsterdam met €1800 fors duurder dan Rotterdam (€400). Ook het papierwerk verschilt per gemeente, wat tot extra regeldruk leidt.

Volgens de glasvezelexploitant kost deze paarse krokodil jaarlijks op landelijke schaal tientallen miljoenen euro's. „De glasvezelkabels zelf zijn niet zo duur, maar de procedures des te meer. Het zou helpen als er eenduidige afspraken komen voor lokale vergunningen en leges."

Als voorbeeld noemt Van der Vlist de vergunningsaanvraag voor het ingraven van ruim 300 meter glasvezelkabel. „De vergunning werd weliswaar direct verleend, maar er moest een bodemverontreinigingsonderzoek plaatsvinden. Dat was echter al uitgevoerd voor eerder aangelegde leidingen op dezelfde plek."

Zelfs de passende maatregelen waren al genomen, maar dat weerhield de gemeente in kwestie er niet van om wederom maatregelen af te dwingen. Het gevolg: bijna €15.000 aan onnodige kosten, zo'n €50 per strekkende meter glasvezel.

In Den Haag is de wirwar aan regels rond de uitrol van glasvezel al langer punt van zorg. Momenteel wordt er gewerkt aan een wet die de kosten moet terugdringen. Daarin moet onder andere geregeld worden wat gemeentes mogen vragen voor een graafvergunning en voor ongebruikte leidingen. Daarmee moet voorkomen worden dat geld dat bestemd is voor de uitrol, aan rompslomp besteed wordt. 


Origineel artikel door Rob Goossens, bron

1
Stichting Glashart Purmerend en de AVG
Het nut van glasvezel

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al geregistreerd? Hier aanmelden
Gast
vrijdag 19 april 2019
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Beveiliging

Volg ons:

Adverteren?

uwadvertentiehier glashart purmerend

Meest gelezen:

16 januari 2017
2594 Hits
03 januari 2017
1217 Hits
26 september 2017
1015 Hits
advertentie
advertentie
 
 

Over ons

GlashartPurmerend is een particulier initiatief van een inwoner van Purmerend-de Gors, Peter Spiegelenburg.
Doel is het inventariseren van het aantal geïnteresseerden zodat kan worden bekeken of het zin heeft te investeren in een glasvezelnetwerk.
© 2019 Glashart Purmerend. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door PeterSwebsites